Directorul STISC participă la Bucharest Cybersecurity Conference 2024
Directorul Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC), Alexandru Corețchi, participă în perioada 29-31 octombrie curent, la Bucharest Cybersecurity Conference 2024.
Evenimentul reunește experți din domeniul securității cibernetice, provenind atât din sectorul privat, cât și din cel public și academic. Scopul conferinței este de a explora modul în care Uniunea Europeană își securizează viitorul digital în fața amenințărilor curente, inclusiv al celor cibernetice și hibride, într-un context global marcat de riscuri în continuă evoluție.
Conform agendei, pe parcursul a trei zile, sesiunile se axează pe subiecte importante ce vizează:
- implementarea celor mai recente politici și reglementări în materie de securitate cibernetică ale UE;
- importanța cooperării internaționale;
- strategii pentru asigurarea integrității lanțului de aprovizionare;
- utilizarea Inteligenței Artificiale;
- securizarea infrastructurilor critice.
În cadrul conferinței, domnul Corețchi a participat la panelul de discuții „Securitatea Cibernetică în Geopolitică: consolidarea apărării și diplomației globale împotriva amenințărilor în evoluție", care a evidențiat importanța cooperării interstatale pentru consolidarea rezilienței, reducerea riscurilor și promovarea stabilității într-o lume digitală tot mai interconectată.
„În contextul geopolitic actual, securitatea cibernetică reprezintă un pilon fundamental în relațiile internaționale și stabilitatea globală. Republica Moldova și-a consolidat parteneriate strategice importante în domeniul securității cibernetice, asumându-și un rol activ în dezvoltarea unor mecanisme eficiente de apărare și în promovarea unui dialog constructiv la nivel diplomatic. În fața provocărilor aduse de noile tehnologii și într-o lume digitală tot mai interconectată, este esențial să menținem un echilibru între inovație și protejarea valorilor fundamentale ale societății. Doar printr-o colaborare proactivă între sectoare și o abordare coordonată la nivel internațional putem asigura un spațiu digital sigur și rezilient pentru toți cetățenii", a declarat Alexandru Corețchi, Directorul Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică.
Agenda conferinței include și alte teme de discuție:
• Protejarea democrației în era digitală
• Avansarea securității cibernetice în UE prin politici și protecție activă
• Inovații tehnologice în securitate
• Abordarea amenințărilor cibernetice
• Certificările UE, AI și provocările 5G
• Rolul comunităților locale și al standardelor NIS
Participanții au oportunitatea de a participa și la întâlniri bilaterale formale și informale, în cadrul cărora vor fi abordate aspecte privind cooperarea în sectoarele public, guvernamental, militar și civil, precum și în mediul privat.
Conferința este organizată de Directoratul Național de Securitate Cibernetică din România (DNSC), cu sprijinul Centrului Național de Coordonare (NCC-RO) și al Asociației Naționale pentru Securitatea Sistemelor Informatice (ANSSI), în colaborare cu Agenția Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică (ENISA) și Centrul European de Competențe în materie de securitate cibernetică (ECCC).